Zwykła....niezwykła...pieczarka (ciągle w kuchni obecna)
Grzyby używane powszechnie w kuchni, o których w zasadzie wiemy nie wiele, jeśli nie szukamy szerszych informacji. Tymczasem jest to grzyb niezwykle cenny. Rodzaj: Agaricus L. to obecnie już nawet wg. tzw. "Unii Europejskiej" pożywienie funkcjonalne.
Dlaczego?
Ano dlatego, że zawiera m.in.:
- agarycynę - bateriobójczy i bakteriostatyczny antybiotyk, który ponoć jest w stanie wymieść do 500 różnych gatunków bakterii i wirusów
- wit. C i to sporo...17mg w 100g sm.
- wit. B2 i PP
- antyutleniacze: związki fenolowe (więcej niż SHIITAKE!!!) takie jak gwas galusowy, cynamonowy, kumarynowy, aminokwas ergotioneinę
- glukany - regulują poziom cholesterolu LDL, zapobiegają cukrzycy Typ2, uważa się, że działają przeciwnowotworowo na ukł. pokarmowy
Jedzmy pieczarki co jakiś czas na surowo, takie są oczywiście najbogatsze w dobroczynne związki. Oczywistym jest, że te z łąki są najlepsze - wiecie sami, ale i te hodowlane są ok. mniej zasobne, ale wciąż