Kto czyta, ten coraz mniej błądzi...

flat lay photography of mushrooms
21 maja 2024

  Zwykła....niezwykła...pieczarka
(ciągle w kuchni obecna)

Grzyby używane powszechnie w kuchni, o których w zasadzie wiemy nie wiele, jeśli nie szukamy szerszych informacji. Tymczasem jest to grzyb niezwykle cenny. Rodzaj: Agaricus L. to obecnie już nawet wg. tzw. "Unii Europejskiej" pożywienie funkcjonalne.
Dlaczego? 
Ano dlatego, że zawiera m.in.:
- agarycynę - bateriobójczy i bakteriostatyczny antybiotyk, który ponoć jest w stanie wymieść do 500 różnych gatunków bakterii i wirusów
- wit. C i to sporo...17mg w 100g sm.
- wit. B2 i PP
- antyutleniacze: związki fenolowe (więcej niż SHIITAKE!!!) takie jak gwas galusowy, cynamonowy, kumarynowy, aminokwas ergotioneinę
- glukany - regulują poziom cholesterolu LDL, zapobiegają cukrzycy Typ2, uważa się, że działają przeciwnowotworowo na ukł. pokarmowy
Jedzmy pieczarki co jakiś czas na surowo, takie są oczywiście najbogatsze w dobroczynne związki. Oczywistym jest, że te z łąki są najlepsze - wiecie sami, ale i te hodowlane są ok. mniej zasobne, ale wciąż
 
Spokojnie - surowe są smaczne i nieszkodliwe!
Foto. Pixabay
 

Naturalne Wspomaganie Zdrowia

Zadzwoń: +48 668 133 848

                 +48 519 554 364